Každému z nás, kdo se výrobě mýdel věnuje, záleží na výsledné kvalitě mýdla. To jaké naše mýdlo bude, závisí na obsahu mastných kyselin. V mýdlaření nás zajímá 8 konkrétních mastných kyselin (MK). Ty nejenže dají mýdlu specifické vlastnosti, ale také dost významně ovlivňují, jak se bude chovat mýdlová hmota během výroby.

Pustili jste se do výroby mýdel, studujete různé návody a všude se píše o tom, že mýdlo mícháte do vzniku stopy, a že musí projít gelovou fází? Ale nikde se už nepíše co to ta gelovka nebo stopa je, jak je poznat a k čemu jsou vlastně dobré?

V tomto článku jsem se rozhodla přehledně sepsat různé přísady, které můžete do mýdla přidat. Většinu zmíněných surovin jsem již popisovala dříve u konkrétních receptů, to ale může (s přibývajícími články) působit nepřehledně. Proto vznikl tento článek, který vám, jak doufám, pomůže se v jednotlivých přísadách lépe vyznat.

Nedělní podzimní procházka měla jasný cíl, najít keř plný šípků a ty pracně otrhat, aby mohlo vzniknout krásně zbarvené šípkové mýdlo.

Podzimní mýdlo z kaštanů. Zajímá vás proč přidat do mýdla právě kaštany? Je to z důvodu, že kaštany obsahují hodně saponinů. To jsou látky, které při kontaktu s vodou pění. No a to je právě to co chceme, zvýšit pěnivost mýdla. A když jí můžeme podpořit přírodně je to ideální. Navíc odvar ze slupek kaštanů přírodně obarví mýdlo do hněda....

Solná mýdla patří mezi mé oblíbence. Tentokrát jsem se ale rozhodla vyzkoušet něco nového a vyrobit si mýdlo solankové.

Mýdlo určené pro tu nejjemnější a nejcitlivější pokožku. Malá miminka není potřeba mýt žádným mýdlem ani sprchovým gelem. Postačí nám pouhá voda, kterou můžeme navíc obohatit o pár kapek kvalitního BIO oleje. Později, ale nastane chvíle, kdy je potřeba sáhnout po něčem účinnějším. Pro tyto případy jsem sestavila recept na mýdlo, které nebude...