Kyselina citrónová v mýdle

09.06.2022

Kyselina citrónová a její význam v mýdle

Kyselina citronová je bílá krystalická látka běžně se vyskytující kolem nás. Zakoupit jí můžeme v běžném obchodě s potravinami, v drogerii nebo na internetu, za pár korun.

Kyselina citrónová patří mezi slabé kyseliny s pH mezi 3-6. Ačkoliv by se mohlo zdát, že kyselinu do mýdla přidáváme, abychom snížili jeho pH k neutrální hodnotě, není tomu tak. Klasické přírodní, tuhé mýdlo nelze vyrobit s hodnotou pH 7, takovéto mýdlo bude mít vždy zásadité pH v rozmezí 8-10.

Proč tedy přidáváme kyselinu citronovou do mýdla?

Je to proto, že kyselina citronová vytváří s roztokem hydroxidu sodného (nebo draselného) citrát sodný (draselný), který slouží jako tzv. chelatační činidlo. Chelatační činidlo pomáhá vázat kovové ionty (Ca2+ , Mg2+), které se běžně vyskytují v tvrdé vodě. Každý z nás, kdo má doma tvrdou vodu si jistě všiml, že při používání mýdel vznikají na umyvadle, vodovodních baterií nebo sprchových sklech bílé usazeniny. Ty jsou tvořeny kovovými ionty z tvrdé vody, které reagují s mýdlem za vzniku mýdlových usazenin. A právě chelátor na sebe tyto kovové ionty naváže a znemožní tak  vzniku usazeninám.

Přidání kyseliny citronové do mýdla je tedy velmi výhodné. A není to vše, kyselina citrónová zároveň funguje jako antioxidant, takže v mýdle částečně zabraňuje žluknutí. Žluknutí je způsobeno oxidací mastných kyselin v mýdle. Teplo, světlo, použité oleje, ale i voda významně ovlivňují oxidaci. Proto také k výrobě mýdla používáme destilovanou vodu místo té vodovodní, která je často tvrdá a plná kovových iontů ovlivňujících výslednou kvalitu mýdla.

Navíc přidání chelátoru do mýdlové receptury významně ovlivňuje pěnivost mýdla, pěna je výraznější, rychleji se tvoří a déle vydrží i přes použití v tvrdé vodě. Kovové ionty z vody, které se na mýdlo navázaly, tyto schopnosti mýdla negativně ovlivňují, a snižují, tak jeho kvalitu.

Na co je potřeba dát si pozor při použití kyseliny citrónové?

Zahrnutí kyseliny citrónové do mýdlové receptury je určitě skvělý krok ke zlepšení kvality výsledného mýdla. Je však potřeba mít na paměti, že přidaná kyselina spotřebovává určité množství hydroxidu, který je potřeba na zmýdelnění použitých tuků. Je tedy nutné s touto informací pracovat a množství potřebného hydroxidu navýšit. Pokud bychom množství hydroxidu nezvýšili, došlo by k poměrně výraznému zvýšení podlouhování/přetučnění.

Kyseliny citrónové se přidává okolo 1-3% z celkové váhy olejů. U mýdla na vlasy můžeme zvolit až 5%.

1 gram kyseliny citrónové zneutralizuje v případě použití kyseliny v bezvodém stavu (tzv. anhydrát) 0,624 gramů NaOH. Když použijeme kyselinu ve formě monohydrátu (běžněji prodávaná) budeme počítat s hodnotou 0,571 gramů na 1 gram NaOH

Př. Pokud vyrábíme mýdlo z 1000 gramů olejů a rozhodneme se použít 1% kyseliny, tedy 10 gramů, potřebujeme na dorovnání zneutralizovaného hydroxidu přidat 6,24 gramů NaOH navíc v případě anhydrátu, nebo 5,71 gramů NaOH s použitím monohydrátu. 

O jakou formu kyseliny se jedná se vždy dozvíte na obalu nebo v bezpečnostních listech od výrobce/prodejce.

1 gram kyseliny citrónové zneutralizuje 0,842 gramů KOH.

Kdy kyselinu citrónovou přidat?

Kyselinu je potřeba rozpustit ve vodě, k tomu použijeme vodu, kterou máme připravenou na přípravu louhu. Pokud se budeme držet  množství přidané kyseliny do 3% a poměru  vody ku hydroxidu 2:1, není nutné potřebnou vodu nijak navyšovat.  V momentě kdy v receptu vodu snížíme k hodnotám  pod 1,5 :1 nebo zvýšíme % kyseliny, je vhodné vodu potřebnou k rozpuštění navýšit.  Na každý  1g kyseliny přidáme  cca 2g vody navíc. 

Pozor! Reakce bude bouřlivější než při použití samotného hydroxidu.

Kyselinu nasypeme do vody před přidáním hydroxidu, necháme rozpustit a až poté přidáme hydroxid. Během přidávání hydroxidu musíme pracovat opatrně, samozřejmostí je použití ochranných pomůcek. Hydroxid přidáváme po částech a důkladně mícháme, vycházející výpary nevdechujeme.

Pokud jste tedy do mýdel prozatím kyselinu citrónovou nepřidávali, určitě jí vyzkoušejte. Uvidíte rozdíly nejen v kvalitě výsledného mýdla, ale také během úklidu vaší koupelny.


Zdroj:

https://www.ultimatehpsoap.com/post/soapy-science-citric-acid-in-soap-making

https://rusticwise.com/citric-acid-in-soap-making/