Souhrnný přehled přísad do mýdel

01.02.2021

V tomto článku jsem se rozhodla přehledně sepsat různé přísady, které můžete do mýdla přidat. Většinu zmíněných surovin jsem již popisovala dříve u konkrétních receptů, to ale může (s přibývajícími články) působit nepřehledně. Proto vznikl tento článek, který vám, jak doufám, pomůže se v jednotlivých přísadách lépe vyznat. 

Sůl

Častou přísadu v mýdle tvoří sůl. Z velké části se do mýdla přidává jako peelingová složka, ale má i jiné benefity. Mýdlo s obsahem soli je pevnější a odolnější. Přidává se k vodě před přidáním hydroxidu sodného. Později se už nerozpustí. Na zpevnění nám postačí i 1 čajová lžička soli.

S pomocí soli můžeme vyrobit také mýdlo solné a solankové.

Solné mýdlo obsahuje 50-100% jemně namleté soli z celkové váhy olejů. Sůl se přidává k olejům před louhem nebo do stopy. Přidat můžeme mořskou, himálajskou, ale nikdy ne epsomskou a sůl z mrtvého moře.

Solankové mýdlo se vyrábí z nasyceného solného roztoku. Tento roztok se použije k rozpuštění hydroxidu sodného. Ve 100g destilované vody se rozpustí 33g soli (NaCl).

Laktát sodný

Další variantou, jak zpevnit mýdlo a dodat mu větší odolnost je laktát. Je to sodná sůl kyseliny mléčné. Doporučené dávkování jsou 2%.

Včelí vosk

Jinou možností, jak mýdlu dodat odolnost a krémovou pěnu je použití včelího vosku. Ten je nutné zadat do mýdlové kalkulačky (beeswax). Doporučené dávkováni je 1-3 %.

Jakmile v mýdle použijeme včelí vosk, musíme počítat s tím, že je potřeba pracovat při vyšších teplotách (min. 45°C). Chladnoucí vosk v olejích by mohl způsobit, že si houstnoucí hmotu spleteme se stopou a mýdlo by ve výsledku mohlo být nedomíchané.

Cukr

Cukr do mýdla přidáváme kvůli pěnivosti, kterou zvyšuje. Stejně jako u soli přidáváme cukr k vodě před přidáním hydroxidu. Cukr urychluje zmýdelnění a mýdlovou hmotu zahřívá. Není tedy potřeba formu s mýdlem dávat do trouby nebo balit do deky. Postačí nám zabránit přístupu vzduchu a nechat mýdlo do druhého dne být.

Další možností, jak do mýdla dostat cukr je pomocí přísad, které ho obsahují (např. mléčné výrobky, med, alkohol).

Med

Oblíbenou přísadu do mýdel tvoří med. Díky obsahu cukrů zajišťuje dobrou pěnivost. Vůně v mýdle je při vyšším zastoupení lehce zachována. Med mýdlo zbarvuje do karamelově hnědé barvy (sytost závisí na množství). Obvyklé dávkování je okolo 30g medu na 1kg olejů, jsou však mýdlařky, které se nebojí přidat i vyšší množství (např. 250g na 1 kg olejů).

Cukry v medu urychlí saponifikaci. Hmota s obsahem medu se bude také rychle zahřívat, proto v žádném případě takovéto mýdlo nijak nepřihříváme (trouba, deka) mohlo by dojít k jeho přehřátí a vyvření z formy.

Do mýdla med zapracujeme rozmíchaný v trošce destilované vody. Přidat můžeme do stopy, nebo hned na počátku výroby k olejům před přidáním hydroxidu sodného.

Mléko

Mléko můžeme přidat ve variantě čerstvé nebo sušené. A další možností je použití rostlinného (mandlové, kokosové, sójové) či živočišného (kravské, kozí, oslí, ovčí) mléka. Mléko pokožku hydratuje a dodává jí hebkost.

Opět díky cukrům, které mléko a mléčné výrobky obsahují, se zvyšuje v mýdle pěnivost. Stejně tak se zrychluje proces saponifikace. Díky tomu se mýdlo i snadněji přehřeje, proto ho nepřihříváme po nalití do formy. Naopak, pokud chceme dosáhnout světle zbarveného mýdla, můžeme formu s mýdlovou hmotou vložit do ledničky, zabráníme tak zkaramelizování cukrů vlivem vysoké teploty.

Pokud tedy chceme, mléko do mýdla přidat je nutné ho nejprve výrazně ochladit, nejlépe zamrazit (alespoň částečně). Poté ke zmraženému mléku přisypeme hydroxid sodný a necháme mléko rozpustit, i během tohoto rozpuštění nádobu s mlékem a hydroxidem chladíme. Pokud bychom toto neučinili, došlo by k rozkladu mléčných bílkovin a tím k amoniakálnímu zápachu roztoku a k jeho ztmavnutí, vlivem karamelizace mléčných cukrů.

Mlékem nahrazujeme celý objem vody. Pokud nahradíme jen část, je nutné tuto část odečíst od vody potřebné k rozpuštění hydroxidu sodného. Mléčný roztok s hydroxidem sodným do olejů lijeme vždy přes síto!

Jogurt

S jogurtem je dost obdobné jako s mlékem. Také obsahuje cukry, díky kterým podporuje pěnivost mýdla a urychluje proces zmýdelnění. Mýdlo s jogurtem také nebudeme zahřívat ani balit do deky. Gelová fáze proběhne bez problému i bez naší pomoci.

Přidat ho můžeme k olejům společně s hydroxidem sodným. V tomto případě je nutné ho také zamrazit. Nebo ho rozmícháme s trochou destilované vody a přidáme do stopy či k olejům, ještě před hydroxidem.

Jogurtu přidáváme okolo 100-150g na 1kg olejů a přidané množství nezapomeneme odečíst od vody potřebné k rozpuštění hydroxidu sodného.

Alkohol- pivo, víno

Pivo

Pokud se rozhodneme vyrobit mýdlo s obsahem piva, musíme ho nejprve převařit. Tímto krokem se zbavíme oxidu uhličitého a velké části alkoholu. Kdybychom toto neudělali, mýdlová hmota by se nám ihned srazila.

Pivo obsahuje také cukry, proto se hmota bude chovat obdobně jako s obsahem mléčných výrobků. Zvýší se pěnivost, ale také se urychlí zmýdelnění.

Počítejte s tím, že u mýdla s alkoholem bude reakce opravdu rychlá a raději se vyvarujte použití dalších urychlujících přísad.

Víno

Stejně jako pivo i víno díky alkoholu výrazně zrychlí zmýdelnění. Víno před použitím nejprve povaříme, aby se většina alkoholu vypařila, a následně zamrazíme.

Víno nám mýdlo zbarví od béžové až po bordó barvu v závislosti na množství a odrůdě.

Vínem i pivem nahrazujeme obvykle celé množství destilované vody. Pokud se rozhodnete nahradit pouze jeho část, nezapomeňte přidané množství odečíst z celkového objemu vody.

Hedvábí

Další možnou přísadou je hedvábí. To můžeme přidat buď v tekuté podobě, nebo jako hedvábná vlákna. Hedvábí v mýdle zajistí jemnou, stabilní a krémovou pěnu. Hedvábné proteiny a aminokyseliny se snadno vstřebávají kůží, mají kondicionující, hydratační a regenerační vlastnosti. Působí také příznivě na pokožku hlavy a vlasy.

V případě, že si zvolíme hedvábná vlákna, přidáme je do mýdla společně s hydroxidem sodným. Večer před výrobou si vlákna nastříháme na drobné kousky, které namočíme do destilované vody k přípravě louhu. Druhý den k vodě a vláknům přidáme kuličky hydroxidu sodného a mícháme do rozpuštění. Zde je nutné lít hydroxid k olejům přes síto, aby se do mýdla nedostaly nerozpuštěné kuličky hydroxidu a zbylá vlákna.

Přidat můžeme 1-5g na 1kg olejů.

U tekuté podoby přidáme 2-5g na 1kg olejů k hydroxidu sodnému.

Hedvábná vlákna objednávám z nature-store.cz, kde je dostání takzvané humánní hedvábí. To se získává z housenky Samia cynthia ricini. U tohoto hedvábí nedochází k zabíjení housenek, ale čeká se, až opustí svůj kokon a teprve poté se hedvábí získává.

Káva

Káva je mou oblíbenou surovinou. Mýdlo s přidanou kávou získává krásnou hnědou barvu a i vůně se částečně zachovává.

Přidat můžeme buď samotnou kávu, kterou nahradíme celý nebo částečný objem vody. Můžeme, ale přidat i logr, který mýdlu navíc dodá abrazivní vlastnosti.

Kávu vaříme v destilované vodě a s hydroxidem sodným smícháváme, až po jejím vychladnutí. Čím silnější kávu uvaříme, tím intenzivnější barvu a vůni mýdlo získá.

Pyré a ovocné či zeleninové šťávy

Častou přísadou jsou i šťávy nebo různá pyré.

Např. mrkvová šťáva zbarvuje mýdlo do oranžové barvy.

Kaštanové pyré nejenže obarví mýdlo do hněda, ale díky obsahu saponinů také zvýší pěnivost mýdla.

Šípkové pyré zase dodá mýdlu rudou až hnědou barvu a dýňové krásně oranžovou.

Ať už přidáme jakékoliv pyré, vždy musíme mít na paměti, že přidané množství se musí odečíst od vody.

Pyré přidáváme k olejům před hydroxidem sodným, nebo můžeme použít zředěné k rozpuštění hydroxidu.

Nahrazujeme jím celý nebo jen částečný objem.

Hydroláty, bylinné odvary a maceráty

Bylinky jsou nedílnou součástí mnoha mýdel. Jejich úžasné léčivé vlastnosti, chce dostat do mýdla nebo jiné kosmetiky snad každý.

Nejjednodušším způsobem, jak bylinku do mýdla dopravit je použití bylinného odvaru. Ten připravíme pomocí bylinky (sušená, čerstvá) a destilované vody. Požadovanou bylinku v horké vodě vylouhujeme a po vychladnutí odvar použijeme k rozpuštění hydroxidu sodného.

Použít můžeme i hydroláty, kterými nahradíme vodu v receptu. Je to také velmi jednoduchý způsob avšak už finančně náročnější.

Zdlouhavější variantou je použití bylinného macerátu. Ten se připraví macerací bylinky (nejlépe sušené) v oleji nebo másle. Macerujeme několik dní až týdnů. A výsledným macerátem následně nahradíme olej v receptu. Samozřejmě vždy použijeme totožný olej. Takže pokud máme, macerát heřmánku v olivovém oleji, nahradíme jím v receptu právě olivový olej. 


Zdroje: 

  • Eva Budinská, Ivan Čitári, Domácá výroba prírodných mydiel metódou za studena
  • Fb skupina Mydlárski učni

Sledujte mě na facebooku!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA BLOGU

Jeden ze základních olejů, který svými skvělými vlastnostmi patří mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější oleje v přírodní kosmetice.