Alkohol-
pivo, víno
Pivo
Pokud se rozhodneme vyrobit mýdlo
s obsahem piva, musíme ho nejprve převařit. Tímto krokem se zbavíme oxidu
uhličitého a velké části alkoholu. Kdybychom toto neudělali, mýdlová hmota by
se nám ihned srazila.
Pivo obsahuje také cukry, proto se
hmota bude chovat obdobně jako s obsahem mléčných výrobků. Zvýší se
pěnivost, ale také se urychlí zmýdelnění.
Počítejte s tím, že u mýdla
s alkoholem bude reakce opravdu rychlá a raději se vyvarujte použití
dalších urychlujících přísad.
Víno
Stejně jako pivo i víno díky
alkoholu výrazně zrychlí zmýdelnění. Víno před použitím nejprve povaříme, aby
se většina alkoholu vypařila, a následně zamrazíme.
Víno nám mýdlo zbarví od béžové až
po bordó barvu v závislosti na množství a odrůdě.
Vínem i pivem nahrazujeme obvykle
celé množství destilované vody. Pokud se rozhodnete nahradit pouze jeho část,
nezapomeňte přidané množství odečíst z celkového objemu vody.
Hedvábí
Další možnou přísadou je hedvábí.
To můžeme přidat buď v tekuté podobě, nebo jako hedvábná vlákna. Hedvábí
v mýdle zajistí jemnou, stabilní a krémovou pěnu. Hedvábné
proteiny a aminokyseliny se snadno vstřebávají kůží, mají kondicionující, hydratační
a regenerační vlastnosti. Působí také příznivě na pokožku hlavy a vlasy.
V případě, že si zvolíme
hedvábná vlákna, přidáme je do mýdla společně s hydroxidem sodným. Večer
před výrobou si vlákna nastříháme na drobné kousky, které namočíme do
destilované vody k přípravě louhu. Druhý den k vodě a vláknům přidáme
kuličky hydroxidu sodného a mícháme do rozpuštění. Zde je nutné lít hydroxid
k olejům přes síto, aby se do mýdla nedostaly nerozpuštěné kuličky
hydroxidu a zbylá vlákna.
Přidat můžeme 1-5g na 1kg olejů.
U tekuté podoby přidáme 2-5g na 1kg
olejů k hydroxidu sodnému.