Mastné kyseliny v mýdle

24.04.2021

Každému z nás, kdo se výrobě mýdel věnuje, záleží na výsledné kvalitě mýdla. To jaké naše mýdlo bude, závisí na obsahu mastných kyselin. V mýdlaření nás zajímá 8 konkrétních mastných kyselin (MK). Ty nejenže dají mýdlu specifické vlastnosti, ale také dost významně ovlivňují, jak se bude chovat mýdlová hmota během výroby.

Pojďme se jim tedy společně podívat na zoubek.

Řekli jsme si, že nás bude zajímat osm mastných kyselin. Ty rozdělíme do dvou skupin na NASYCENÉ a NENASYCENÉ a každá skupina bude zahrnovat čtyři MK.

NASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY

Nasycené znamená, že neobsahují žádnou dvojnou vazbu. Jsou to rovné mastné kyseliny, které se snadno skládají vedle sebe, a tím vytváří pevnou vazbu. Tuky s převahou nasycených kyselin jsou pevného skupenství. Vytváří pevná, odolná mýdla, která dobře pění a mají vynikající čistící schopnosti.

Jednoduchá vazba mezi uhlíky je dostatečně pevná a neumožňuje navázání molekuly kyslíku, která způsobuje žluknutí. Jsou to tedy odolné tuky proti oxidaci, které také snadno zmýdelňují.

Mezi tyto kyseliny patří kyselina laurová, myristová, palmitová a stearová.

NENASYCENÉ MASTNÉ KYSELINY

Tyto kyseliny mají mezi uhlíky jednu a více dvojných vazeb. V místě dvojné vazby se řetězec mastné kyseliny různě láme, čímž zapříčiní, že se molekula hydroxidu sodného hůře navazuje ke karboxylové skupině a přeměňuje jí v mýdlo. Proto tuky s větším obsahem nenasycených mastných kyselin déle zmýdelňují.

Dvojná vazba se vyznačuje tím, že není příliš odolná a snadno se rozlomí, čímž vznikne více kratších řetězců, které podléhají oxidaci. Čím vyšší počet dvojných vazeb tuk má, tím je méně odolný.

Nenasycené mastné kyseliny mají dlouhé hydrofobní zbytky, jsou tedy méně rozpustné ve vodě a vytvářejí jemnější a krémovější pěnu. Díky různě zahnutým řetězcům, nejsou schopny vytvořit pevnou vazbu, a tak tuky s převahou nenasycených kyselin mají tekuté skupenství. Vytváří tak měkčí a méně odolná mýdla.

Mezi nenasycené mastné kyseliny řadíme kyselinu olejovou, ricínolejovou, linolovou a linolenovou.

Každá z těchto mastných kyselin po zmýdelnění vytvoří sodnou nebo draselnou sůl mastné kyseliny, což je vlastně naše mýdlo.

Př. Kyselina stearová po zmýdelnění hydroxidem sodným vytvoří stearát sodný.

Nasycené mastné kyseliny:

Kyselina laurová 

Má kratší uhlíkový řetězec, díky kterému se dobře rozpouští ve vodě. Mýdlu dodá na tvrdosti, podporuje bohatou nadýchanou pěnu, plnou bublinek a velmi dobře čistí. Při vyšším zastoupení v receptu, může mít vysušující efekt.

Velké množství této kyseliny obsahuje kokosový, babassu a palmojádrový olej, ale také murumuru máslo.

Průměrné procentuální zastoupení této kyseliny v receptu je 15%.

Kyselina myristová 

Má také krátký uhlíkový řetězec. Bude mít tedy obdobné vlastnosti, jako k. laurová dodává mýdlu tvrdost, nabídne dobré čisticí vlastnosti a dodá příjemnou nadýchanou pěnu. Opět platí, že díky svým čisticím schopnostem bude ve větším zastoupení vysušovat pokožku.

Velké množství této kyseliny obsahuje hlavně murumuru máslo. Dále také kokosový, babassu, palmojádrový a Monoi de Tahiti olej.

Průměrné procentuální zastoupení této kyseliny v receptu je 7%.

Kyselina stearová 

Má delší uhlíkový řetězec. V mýdle má vytvrzující efekt. Zajistí stabilní a krémovou pěnu. Mýdlo bude odolné, ale bude mu déle trvat, než se napění.

Tato kyselina nepodléhá rychlé oxidaci.

Průměrné množství této kyseliny v receptu se různí. Mýdla, která neobsahují palmový olej ani živočišné tuky, budou obsahovat více této kyseliny a to až 15%.

Naopak mýdla, která živočišné tuky nebo palmový olej obsahují, budou mít hodnotu stearové kyseliny nižší a to do 10%.

Při vyšším zastoupení v receptu (nad 10%) je potřeba zvýšit teploty míchání na 40°C.

Másla s vysokým obsahem kyseliny stearové jsou bambucké, kakaové, illipe, kokum a mango máslo.

Kyselina palmitová 

Je na tom dost podobně jako stearová. Má také delší uhlíkový řetězec, dodá mýdlu na tvrdosti a pomůže vytvořit stabilní a sametově krémovou pěnu. Je to stabilní kyselina, která nepodléhá rychlé oxidaci.

Stejně jako u kyseliny stearové, i zde se průměrné procento v receptu liší na použitých tucích. Pokud vyrábíme mýdlo bez živočišných tuků a bez kontroverzního palmového oleje, budeme mít hodnotu pod 10%

Naopak při použití živočišných tuků nebo PO bude hodnota kolem 15%.

Tuky obsahující velké množství kyseliny palmitové jsou: palmový olej, lůj, sádlo, kakaové máslo.

Abychom si v tom udělali jasno. Hodně kyseliny palmitové obsahují živočišné tuky a palmový olej, pokud budeme chtít vyrobit mýdlo pro vegany a odpůrce PO, budeme muset tyto tuky nahradit jinými, které budou obsahovat více kyseliny stearové. Proto u veganských mýdel bude k. stearová vyšší a naopak u mýdel s živočišnými tuky budeme mít více kys. palmitové.

Nenasycené mastné kyseliny:

Kyselina olejová 

Mýdlu dodává zvláčňující a zvlhčující vlastnosti. Mýdlo s touto kyselinou má sklon k slizovatění, neprodukuje zrovna dobrou pěnu ani nedodá na tvrdosti. Výhodou však je delší doba, než se mýdlo dostane do stopy.

Tato kyselina je středně odolná proti oxidaci. Netvoří příliš odolné mýdlo.

Průměrné zastoupení kyseliny olejové v receptuře je okolo 40%. Nebojte se, ale přidat i více. U mýdel, u kterých zamýšlím složité designy, a vyžaduji déle trvající tekutou stopu, používám i 50%.

Oleje s vysokým obsahem této kyseliny jsou: olivový olej, slunečnicový a řepkový olej (oba ve variantě high oleic), marulový olej, lískooříškový olej, světlicový olej, avokádový olej, mandlový olej.

Kyselina linolová 

Dodává mýdlu zvláčňující a zvlhčující vlastnosti. Přispívá také k hedvábné pěně.

Tato kyselina však není příliš stabilní. Je potřeba dávat si pozor, protože zvyšuje riziko žluknutí mýdla.

Pozn. Žluklé mýdlo poznáme podle nevábného zápachu a přítomnosti žluto-oranžových skvrn na mýdle.

Průměrné zastoupení této kyseliny v mýdlech je 10%. Větší množství je už opravdu riskantní. Mýdlo s touto kyselinou lze částečně stabilizovat pomocí antioxidantů (rozmarýn CO2, vitamín E)

Oleje s vysokým obsahem kyseliny linolové jsou konopný, pupalkový olej, olej z pšeničných klíčků, slunečnicový a řepkový olej, makový olej, ostropestřecový olej.

Kyselina linolenová 

Dodá mýdlu také zvláčňující a zvlhčující vlastnosti a vytvoří tak velmi jemné mýdlo.

Pozor! Tato kyselina je nejvíce náchylná ke žluknutí. Mýdlo je dobré vždy stabilizovat pomocí antioxidantů, které alespoň částečně prodlouží životnost mýdla.

Zastoupení v receptu je okolo 1%.

Oleje s vysokým obsahem kyseliny linolenové: Lněný olej, konopný olej, hroznový olej

Kyselina ricinolejová 

Je velmi speciální kyselina. Tato kyselina se vyskytuje pouze v ricínovém oleji. Od ostatních mastných kyselin se liší přítomností -OH skupiny, která zvyšuje její rozpustnost v mýdle. Kyselina ricinolejová je bohužel dráždivá a proto není vhodné používat jí ve větším zastoupení v receptu a nedoporučila bych jí ani do mýdel pro dětskou nebo citlivou pokožku.

Mýdlu dodává zvláčňující vlastnosti, nadýchanou, krémovou a stabilní pěnu. Tato kyselina urychluje vznik stopy.

Průměrné procento v receptuře je 5%.


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA  BLOGU

Přečtěte si jako první, co je nového

Jeden ze základních olejů, který svými skvělými vlastnostmi patří mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější oleje v přírodní kosmetice.