Kaštanové mýdlo

26.01.2021

Podzimní mýdlo z kaštanů. Zajímá vás proč přidat do mýdla právě kaštany? Je to z důvodu, že kaštany obsahují hodně saponinů. To jsou látky, které při kontaktu s vodou pění. No a to je právě to co chceme, zvýšit pěnivost mýdla. A když jí můžeme podpořit přírodně je to ideální.  Navíc odvar ze slupek kaštanů přírodně obarví mýdlo do hněda.

Ingredience:

Olivový olej 10%

Olivový olej pomace 10%

Slunečnicový olej HO 35%

Bambucké máslo 15%

Kakaové máslo 5%

Kokosový olej 25%

Voda: NaOH 2:1

Podlouhování (super fat) 7%

kaštany

eo a barviva podle vlastní představy


Během výroby používáme rukavice a brýle.

Postup:

Ze všeho nejdříve musíme jít ven a nasbírat pár kaštanů. K výrobě mýdla z 1kg olejů jsem použila přibližně 20 těchto plodů.

Když už máme kaštany nasbírané, tak je celé povaříme v destilované vodě do změknutí. Po uvaření každý kaštan přepůlíme a vydlabeme. 

Vodu, ve které se kaštany vařily, použijeme k rozpuštění hydroxidu sodného. 

Vydlabané vnitřky s trochou odvaru ze slupek rozmixujeme v pyré. To následně přidáme k připraveným olejům a důkladně rozmixujeme. Já použila 50g pyré na 1kg olejů. V tomto kroku nesmíme zapomenout odečíst množství přidaného kaštanového pyré od množství vody, kterou potřebujeme k rozpuštění hydroxidu sodného.

Poté přes sítko přilijeme roztok hydroxidu sodného a dále pokračujeme, jako při výrobě ostatních mýdel.

Já se u tohoto mýdla pokusila o Taiwan swirl. Hmota mi bohužel houstla rychleji, než jsem očekávala a výsledek tedy není perfektní, ale chybami se člověk učí a příští pokus se vydaří lépe.


Při výrobě můžete použít pouze odvar ze slupek nebo jen část pyré. Já jsem přidala obojí, protože mi přišlo líto něco vyhodit a ráda jsem kaštany zužitkovala, jak to jen šlo. 


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA NAŠEM BLOGU

Přečtěte si jako první, co je nového

Jeden ze základních olejů, který svými skvělými vlastnostmi patří mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější oleje v přírodní kosmetice.

Sledujte mě na facebooku!