Kaštanové mýdlo
Podzimní mýdlo z kaštanů. Zajímá vás proč přidat do mýdla právě kaštany? Je to z důvodu, že kaštany obsahují hodně saponinů. To jsou látky, které při kontaktu s vodou pění. No a to je právě to co chceme, zvýšit pěnivost mýdla. A když jí můžeme podpořit přírodně je to ideální. Navíc odvar ze slupek kaštanů přírodně obarví mýdlo do hněda.
Ingredience:
Olivový olej 10%
Olivový olej pomace 10%
Slunečnicový olej HO 35%
Bambucké máslo 15%
Kakaové máslo 5%
Kokosový olej 25%
Voda: NaOH 2:1
Podlouhování (super fat) 7%
kaštany
eo a barviva podle vlastní představy
Během výroby používáme rukavice a brýle.
Postup:
Ze všeho nejdříve musíme jít ven a nasbírat pár kaštanů. K výrobě mýdla z 1kg olejů jsem použila přibližně 20 těchto plodů.
Když už máme kaštany nasbírané, tak je celé povaříme v destilované vodě do změknutí. Po uvaření každý kaštan přepůlíme a vydlabeme.
Vodu, ve které se kaštany vařily, použijeme k rozpuštění hydroxidu sodného.
Vydlabané vnitřky s trochou odvaru ze slupek rozmixujeme v pyré. To následně přidáme k připraveným olejům a důkladně rozmixujeme. Já použila 50g pyré na 1kg olejů. V tomto kroku nesmíme zapomenout odečíst množství přidaného kaštanového pyré od množství vody, kterou potřebujeme k rozpuštění hydroxidu sodného.
Poté přes sítko přilijeme roztok hydroxidu sodného a dále pokračujeme, jako při výrobě ostatních mýdel.
Já se u tohoto mýdla pokusila o Taiwan swirl. Hmota mi bohužel houstla rychleji, než jsem očekávala a výsledek tedy není perfektní, ale chybami se člověk učí a příští pokus se vydaří lépe.
Při výrobě můžete použít pouze odvar ze slupek nebo jen část pyré. Já jsem přidala obojí, protože mi přišlo líto něco vyhodit a ráda jsem kaštany zužitkovala, jak to jen šlo.
❤
NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA NAŠEM BLOGU
Přečtěte si jako první, co je nového
Mandlový olej
Jeden ze základních olejů, který svými skvělými vlastnostmi patří mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější oleje v přírodní kosmetice.
Výživný krém na ruce
Vyladěný krém, který hydratuje, vyživuje a hojí suché popraskané ruce.
