Ingredience:
Olivový olej pomace 35%
Slunečnicový olej HO 30%
Bambucké máslo 10%
Kakaové máslo 5%
Babassu olej 20%
Jedlou sůl
Voda (solný roztok) : NaOH 2:1
Přetučnění 8%
eo - citron, pomeranč, citronella, pačuli, rozmarýn (nebo podle vlastní volby)
micy dle vlastní volby
Postup:
Nejprve začneme výrobou solného roztoku. Odvážíme si potřebné množství vody a do té přidáme odváženou sůl. Když se sůl rozpustí (chvilku to potrvá) můžeme pokračovat dál. K solnému roztoku přidáme hydroxid sodný, dobře promícháme a necháme vychladnout.
V dalším kroku si připravíme tuky. Odvážíme pevné tuky, které ve vodní lázni roztopíme, k nim přidáme tekuté oleje a necháme také chladnout.
Mezitím si připravíme zbylé suroviny. Pokud chceme mýdlo obarvit, nachystáme si micy, jíly nebo pudry a odvážíme si také esenciální oleje.
Při smíchání roztoku hydroxidu s oleji musíme použít sítko, aby se nám do mýdlové hmoty nedostaly nerozpuštěné kuličky hydroxidu nebo krystalky soli.
Pak již směs začneme míchat buď mixérem nebo ručně. Když dosáhneme stopy nebo stabilní emulze můžeme hmotu obarvit, ovonět a nalít do formy.
Detailní postup výroby naleznete v úvodním článku k výrobě mýdla.