Výroba mýdla metodou za studena

27.06.2019

Vyrobit si doma vlastní mýdlo je skvělý pocit. Zaručuji vám, že jakmile si jedno vyrobíte, nebudete chtít už používat žádné jiné. Mýdlařina je silně návyková a s každým nově vyrobeným mýdlem budete mít touhu vyrábět další a další kusy. 

Než se pustíte do samotné výroby mýdla, je třeba vědět několik věcí.

Mýdlo vzniká reakcí olejů a hydroxidu sodného. Tuto reakci nazýváme saponifikace nebo také zmýdelnění. Během ní reagují tři mastné kyseliny navázané na molekulu glycerolu se třemi molekulami hydroxidu sodného. Výsledkem této reakce je jádrové mýdlo a glycerín.

Výhodou doma vyrobených mýdel je přítomnost glycerínu. U běžně dostupných mýdel z drogerie se glycerín z mýdla vysoluje a prodává se dál k jinému použití. Proto tyto mýdla pokožku vysušují. Naopak naše vyrobené mýdlo bude pokožku zvláčňovat a hydratovat, protože glycerín na sebe váže vzdušnou vlhkost a tím pomáhá pokožku chránit před vysušením. Musíme ovšem vědět jaké oleje a v jakém množství je použít.

Jak jsem již zmínila, k výrobě potřebujeme oleje/tuky a hydroxid sodný. Hydroxid sodný je silná žíravina, je proto nezbytně nutné dodržovat bezpečnostní opatření a dbát na bezpečnost sebe a ostatních kolem nás.

Proto:

  • Vždy pracujeme s ochrannými pomůckami- brýle, respirátor, rukavice, dlouhé rukávy a nohavice.
  • Vždy se snažíme co nejméně vdechovat vycházející výpary.
  • Děti, domácí mazlíčky, partnery vyženeme a pracujeme v klidu. Čím méně rušivých elementů kolem nás bude, tím lépe.
  • Hydroxid sodný vždy skladujeme v dobře uzavřené a označené nádobě na nějakém vyvýšeném místě, kam se děti ani mazlíčci nedostanou.

První pomoc při potřísnění louhem

Zde platí pravidlo (přestože to není tak lehké), zachovat klid. S hysterií si zrovna moc nepomůžeme.

Pokud dojde k potřísnění některé části těla, ihned začneme oplachovat studenou vodou. Oplachujeme minimálně 15 minut, čím déle, tím lépe.

Po opláchnutí (nebo i během) vyhodnotíme situaci a podle ní případně vyhledáme lékařskou pomoc. Pokud se bojíte a nejste si jistí, raději lékaře vyhledejte.

Při zasažení oka, také oplachujeme studenou vodou, ale lékaře vyhledáváme vždy!! Zde dávejte pozor, aby při výplachu oka nedošlo k zasažení i toho druhého nezasaženého. Proto při výplachu pravého oka máme hlavu nakloněnou doprava, aby stékající voda nešla do oka levého.

Vím, že všechna tato bezpečnostní varování způsobují, že práce s hydroxidem zní docela děsivě! Mějte však na paměti, že mýdlo každý den vyrábí mnoho lidí bez problémů. Stejná varování najdete i na bělidle, nebo jiných doma běžně používaných čistících přípravcích a přesto s nimi manipulujete bez problémů a strachu.

POMŮCKY A NÁSTROJE K VÝROBĚ

K výrobě mýdla budete potřebovat několik základních věcí a většinu z nich už máte doma.


  • Digitální váha - Je důležité, aby přísady na výrobu mýdla, zejména louh, byly měřeny přesně, aby se vyrobilo bezpečné mýdlo. Přesná digitální stupnice je nutností
  • Nádoba na výrobu mýdla- nerezová mísa, hrnec, pevná plastová mísa

              Ne! Smalt, teflon, hliník

  • Ruční mixer
  • Nádoba na louh- nerez, žáruvzdorné sklo (NE! Zavařovací sklenice), odolný plast
  • Teploměr- klasický potravinářský nebo bezdotykový
  • Forma na mýdlo- dřevěná, silikonová, krabice od bot nebo od mléka
  • Lžíce, lžičky, nože, silikonové stěrky
  • Sítko (plastové, nerezové)- zachytí případné nerozpuštěné kuličky hydroxidu sodného
  • Ochranné pomůcky!! - brýle, rukavice, respirátor
  • Staré hadry, papírové utěrky na otírání pracovní plochy
  • Kráječ mýdla- zpočátku poslouží i nůž nebo špachtle
  • Pečící papír nebo mylar folie na vyložení formy

SUROVINY POTŘEBNÉ K VÝROBĚ

  • oleje
  • destilovaná voda
  • hydroxid sodný
  • esenciální oleje
  • bylinky, jíly nebo micy na obarvení
  • atd.


POSTUP VÝROBY MÝDLA


KROK 1

Připravíme si pracovní plochu. Veškeré věci, které nebudeme k výrobě potřebovat, odstraníme, aby se nám nepletly, včetně nápojů a jídla. Pokud to naše forma vyžaduje, tak již teď si jí vyložíme pečícím papírem. Přichystáme si staré hadry nebo ubrousky na otírání a nasadíme si ochranné pomůcky.

Samozřejmostí je mít připravený recept. Receptů na internetu najdete spoustu. Z vlastní zkušenosti, vám ale doporučím si každý nalezený recept zkontrolovat. Ke kontrole, ale i sestavení vlastního receptu slouží mýdlové kalkulačky. (Např.: https://soapcalc.net/calc/soapcalcwp.asp)

Pokud s výrobou teprve začínáte a žádné mýdlo jste ještě nevyrobili, určitě není vhodné pouštět se do složitých technik s použitím kvanta surovin. Z počátku si vystačíte se základním receptem ze 4-5 olejů, jednou barvou a klidně bez vůně. Vyhnete se tak případnému zklamání z neúspěchu. Stejně tak není vhodné vybírat receptury s použitím surovin, které urychlují zmýdelnění (med, jogurt, mléko, káva, vonné oleje, atd.)

KROK 2

Podle receptu si do vhodné nádoby navážíme potřebné množství tekutiny. Nejčastěji používáme destilovanou vodu, ale lze použít i bylinný odvar, ovocné či zeleninové šťávy, nebo mléčné výrobky.

Do druhé nádobky (plastový kelímek, nerezová miska) odvážíme kuličky hydroxidu sodného.

Nádobu s tekutinou vložíme do dřezu napuštěného vodou a přisypeme k ní kuličky hydroxidu sodného. Mícháme silikonovou stěrkou nebo lžící, dokud se kuličky nerozpustí.

Během smísení hydroxidu a vody se roztok zahřeje až na 80°C a začnou se uvolňovat výpary, ty se snažíme nevdechovat.

VŽDY SYPEME KULIČKY HYDROXIDU K VODĚ. NIKDY NE OPAČNĚ!!!

Roztok hydroxidu sodného necháme chladnout na požadovanou teplotu. (okolo 40°C)

KROK 3

V dalším kroku si připravíme oleje a tuky. Do nerezové nebo plastové mísy odvážíme všechny pevné tuky. Ty následně dáme roztopit nad vodní lázeň. Bokem si do jiné nádoby odvážíme tekuté oleje. Zde si musíme dát pozor na přesnost vážení, je dobré každý olej vážit zvlášť a až poté je smíchat.

Poté co jsou tuhá másla rozpuštěná, přidáme k nim oleje a necháme je chladit na teplotu okolo 38°C. Stejně jako u louhu si můžeme pomoci studenou vodní lázní.

Během smíchání olejů a louhu je vhodné, aby teplota louhu byla alespoň o 2 °C vyšší, než teplota olejů. Zabráníme tak možnému vzniku falešné stopy. (Chladnější roztok hydroxidu by mohl ochladit oleje a ty by začaly tuhnout - obzvláště v případě vyššího množství pevných tuků v receptu).

KROK 4

Mezitím, kdy nám louh i oleje chladnou, připravíme si zbylé suroviny. Pokud máme v plánu mýdlo obarvit, připravíme si jíly, micy nebo jiná barviva. Odvážíme si i esenciální oleje.

KROK 5

Když jsou oleje i louh vychladlé na požadovanou teplotu začneme s jejich smísením.

Do nádoby s oleji vložíme mixovací hlavici od mixéru, jemně zatřeseme, abychom vyhnaly bublinky vzduchu. Poté přes síto vlijeme roztok hydroxidu sodného. Směs nejprve promícháme ručně pomocí stěrky, teprve poté můžeme začít mixovat mixérem. S mixováním to nepřeháníme. Mixujeme vždy v krátkém intervalu, poté promícháme stěrkou a případně zase zopakujeme mixování mixérem.

Mixujeme, dokud nezískáme stabilní emulzi - stopu.

Stopa je fáze, kdy směs olejů a hydroxidu je homogenní. Pozná se tak, že během míchání nám hmota začne pomalu houstnout a za stěrkou nebo mixérem se tvoří okem viditelná stopa.

Zde upozorním, že doba míchání se liší dle receptu. Jedno mýdlo můžete míchat klidně několik minut a druhému bude stačit pouze pár vteřin. Postupem času a s dalšími zkušenostmi, už budete vědět nebo alespoň tušit, jak se dané mýdlo bude chovat a jestli použití mixéru je vůbec zapotřebí. 

KROK 6

V momentě, kdy jsme dosáhli stopy, můžeme přidat barviva, esenciální oleje a jiné námi zvolené přísady.

Zde doporučuji přečíst si článek přísady, kde se dozvíte, jak a kdy danou přísadu přidat.

KROK 7

Mýdlovou hmotu máme obarvenou, ovoněnou, tak nám nezbývá nic jiného než jí vlít do připravené formy.

V momentě, kdy máme mýdlo ve formě, se musíme rozhodnout, zda chceme, aby mýdlo prošlo gelovou fází, či nikoliv. Podle toho formu buď zabalíme do deky, dáme do trouby, nebo naopak necháme volně na lince.

Více o gelové fázi se dočtete zde. 

Tak či tak, mýdlo ve formě musí zůstat minimálně 24 hodin, než ho budeme moci vyndat.

KROK 8

Konečně uplynulo těch nekonečných 24 hodin, během kterých jste jistě několikrát pokukovali pod deku (víko, papír) a kochali jste se tou nádherou, kterou jste vyrobili.

Mýdlo můžete konečně vyndat z formy, nakrájet, očuchat, vyfotit a sdílet na sociálních sítích.

Na mýdlo opravdu nespěchejte, přestože jste nadšení a nejraději byste krájeli už za hodinu, nechejte mýdlu alespoň den na doběhnutí reakce zmýdelnění. Mýdlo se vám bude z formy lépe vytahovat, při krájení nebude tak měkké a nebude se ani tolik deformovat. 

Nakrájená mýdla vyskládáme na dřevěné rošty, kde je necháme zrát minimálně 3-4 týdny. Místo pro zrání by mělo být dobře větrané, suché a bez přímého sluníčka. 
Během zrání se z mýdla odpaří nadbytečná voda, upraví se struktura mýdla, díky které je pak odolnější a příjemnější k použití.

KROK 9

Než necháme mýdla v klidu několik týdnů zrát, musíme ověřit jejich BEZPEČNOST.

Během výroby se mohla stát spousta věcí, které mohly ovlivnit bezpečnost našeho mýdla.

Možnosti, jak mýdlo otestovat jsou dvě. K dispozici máme snadno dostupné pH papírky a dále 1% roztok fenolftaleinu v alkoholu, který seženete např. v nature-store.cz.

pH

Optimální rozmezí pH u mýdla je 8-10. Test provádíme vždy na čerstvém řezu. pH papírek namočíme do destilované vody a přiložíme na řez mýdla, trochu přimáčkneme a chvilku počkáme. Poté odečteme výsledek. Papírků na mýdlo přiložíme hned několik, abychom otestovali pokud možno co největší plochu mýdla. Pokud máme v mýdle vrstvy, různé barvy, otestujeme každou z nich.

Zelené zbarvení papírku značí dobrý výsledek a mýdlo je bezpečné (i tak ale musí zrát).

Pokud se papírky obarví modře, znamená to, že mýdlo buď neprošlo gelem, nebo je nebezpečné kvůli volnému hydroxidu.

V tomto případě je potřeba hledat příčinu.

Pokud víme, že mýdlo gelem neprošlo, necháme ho pár týdnů zrát a test opakujeme (čerstvý řez).

Jinou příčinou je, že jsme špatně navážili hydroxid, špatně jsme míchali a mýdlo nedosáhlo stopy, nebo dosáhlo falešné stopy. Možností je několik.

Pokud papírky zmodrají jen v určitých bodech, může se jednat o hydroxidové kapsy.

Takovéto mýdlo je potřeba předělat pomocí rebatch.


FF test

FF test se provádí také na čerstvém řezu, ten ale musí být zároveň suchý. Je to nejpřesnější metoda ke zjištění bezpečnosti mýdla.

Bezbarvá kapalina se nakape na celý řez mýdla a v případě výskytu volného hydroxidu se zbarví růžově.

Zde může opět hrát roli gel v mýdle. Negelovaná mýdla se zbarví také růžově, toto zbarvení, ale po pár hodinách zmizí.

Možné karcinogenní účinky. Pracujeme v rukavicích a snažíme se nevdechovat!

FF test. Horní část- nedomíchaná hmota. Nebezpečné mýdlo!
FF test. Horní část- nedomíchaná hmota. Nebezpečné mýdlo!

Přeji Vám pěkné a úspěšné mýdlaření.


Tento článek je základním návodem k tomu, jak si doma vyrobit mýdlo. Důležitých a zajímavých informací o výrobě je ovšem mnohem víc. Pokud Vás výroba mýdla zaujala určitě doporučuji přečíst si knížku Přírodní mýdla od Susan Miller Cavitch nebo Domáca výroba prírodných mydiel od Evi Budinské. 
Velmi oblíbená a obsahově kvalitní je facebooková skupina Mydlárski učni, odkud jsem také načerpala většinu svých zkušeností, které Vám tu teď předávám. 

Pokud se chcete naučit vyrábět mýdla přihlaste se ke mně na kurz. 

SLEDUJTE MĚ NA FACEBOOKU!


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA  BLOGU

Přečtěte si jako první, co je nového

Jeden ze základních olejů, který svými skvělými vlastnostmi patří mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější oleje v přírodní kosmetice.