Levandulové mýdlo- recept pro začátečníky

08.07.2019

Jednoduchý recept na mýdlo vhodné i pro začátečníky. 

Při sestavování prvních receptů je dobré držet se pravidla 50/50. To je použití 50% pevných tuků a 50% tekutých olejů. Toto pravidlo nám zajišťuje stabilnější, nežluknoucí mýdlo díky obsahu stabilních, nasycených mastných kyselin, které nepodléhají rychlé oxidaci.

Recept schválně uvádím v procentech, aby si každý množství přizpůsobil velikosti své formy. Po zadání tuků a jejich procentuálního poměru do kalkulačky (soapcalc) vám množství hydroxidu a destilované vody vypočítá kalkulačka.

Levandulové mýdlo

Ingredience:

Olivový olej pomace 45%

Bambucké máslo 30%

Kokosový olej 20%

Ricínový olej 5%

NaOH

Destilovaná voda

Esenciální olej levandule 3%

Fialová mica na obarvení, nemusí být

Sušený květ levandule na posypání

Poměr voda: NaOH (water:lye ratio) 2:1

Přetučnění (super fat) 8%

Postup:

Během výroby se držíme návodu z předchozího článku. 


  1. Připravíme si pracovní prostor, potřebné pomůcky a ingredience. Připravíme si také formu, kterou chceme použít. 
  2. Navážíme si pevné tuky, které necháme ve vodní lázni rozpustit. Po rozpuštění k nim přidáme tekuté oleje. Olejovou směs necháme chladnout na teplotu okolo 38°C.
  3. Zvlášť si odvážíme hydroxid sodný a destilovanou vodu. Do destilované vody vsypeme hydroxid sodný a promícháme. 
    Výpary nevdechujeme! Pracujeme s ochrannými pomůckami! (brýle, rukavice)
  4. Po vychladnutí roztoku hydroxidu a olejů vlijeme hydroxid sodný přes sítko do olejů a mícháme do vzniku stopy. 
    Pozor- roztok hydroxidu by měl mít alespoň o 2°C vyšší teplotu než je teplota olejů.
  5. Esenciální olej můžeme vlít rovnou k olejům nebo do stopy.
  6. Hotovou mýdlovou hmotu vlijeme do předem připravené formy a vršek mýdla můžeme ozdobit sušenými květy levandule.
  7. Formu s mýdlem pečlivě zabalíme do deky, abychom zajistili tzv. fázi gelu. Nebo formu s mýdlem strčíme na hodinu až dvě do trouby na cca 50-60°C. Poté mýdlo ve vypnuté troubě necháme do vychladnutí.
  8. Po 24 hodinách mýdlo vyndáme z formy a nakrájíme. Poté zkontrolujeme pH pomocí lakmusových papírků nebo použijeme roztok fenolftaleinu k zjištění bezpečnosti mýdla.
  9. Mýdla necháme minimálně 3 týdny zrát na dobře větraném, suchém místě. Čím déle mýdla zrají tím jsou pevnější a déle nám vydrží.

Přeji vám, aby se vám mýdlo vydařilo a s výsledkem jste byli spokojení.  

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA  BLOGU

Přečtěte si jako první, co je nového

Jeden ze základních olejů, který svými skvělými vlastnostmi patří mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější oleje v přírodní kosmetice.

SLEDUJTE MĚ NA FACEBOOKU