Výroba mýdel přináší nejen radost z tvoření a možnost ovlivnit složení každého kousku, ale také výzvy v podobě zbytků a odřezků, které při každé várce vznikají. Většina mýdlařů si potrpí na dokonalé mýdlové kusy. Aby této dokonalosti bylo dosaženo, je často nutné vyrobené mýdlo různě ořezat, ohoblovat a získat tak dokonalý, požadovaný tvar. Co ale...
Levandulové mýdlo- recept pro začátečníky

Jednoduchý recept na mýdlo vhodné i pro začátečníky.
Při sestavování prvních receptů je dobré držet se pravidla 50/50. To znamená použit 50% pevných tuků a 50% tekutých olejů. Tím získáme mýdlo s ideální tvrdostí a i během výroby nás nic moc nepřekvapí. S postupem času a s každým dalším vyrobeným mýdlem, můžete začít s tímto poměrem experimentovat a například snížit množství tuhých tuků nebo naopak.
Recept schválně uvádím v procentech, aby si každý množství přizpůsobil velikosti své formy. Po zadání tuků a jejich procentuálního poměru do kalkulačky (soapcalc) vám množství hydroxidu a destilované vody vypočítá kalkulačka.
Levandulové mýdlo
Ingredience:
Olivový olej pomace 45%
Bambucké máslo 30%
Kokosový olej 20%
Ricínový olej 5%
NaOH
Destilovaná voda
Esenciální olej levandule 3%
Fialová mica na obarvení, nemusí být
Sušený květ levandule na posypání
Poměr voda: NaOH (water:lye ratio) 2:1
Přetučnění (super fat) 8%
Postup:
Během výroby se držíme návodu z předchozího článku.
- Připravíme si pracovní prostor, potřebné pomůcky a ingredience. Připravíme si také formu, kterou chceme použít.
- Navážíme si pevné tuky, které necháme ve vodní lázni rozpustit. Po rozpuštění k nim přidáme tekuté oleje. Olejovou směs necháme chladnout na teplotu okolo 38°C.
- Zvlášť si odvážíme hydroxid sodný a destilovanou vodu. Do destilované vody vsypeme hydroxid sodný a promícháme.
Výpary nevdechujeme! Pracujeme s ochrannými pomůckami! (brýle, rukavice) - Po vychladnutí roztoku hydroxidu a olejů vlijeme hydroxid sodný přes sítko do olejů a mícháme do vzniku stopy.
Pozor- roztok hydroxidu by měl mít alespoň o 2°C vyšší teplotu než je teplota olejů. - Esenciální olej můžeme vlít rovnou k olejům nebo do stopy.
- Hotovou mýdlovou hmotu vlijeme do předem připravené formy a vršek mýdla můžeme ozdobit sušenými květy levandule.
- Formu s mýdlem pečlivě zabalíme do deky, abychom zajistili tzv. fázi gelu. Nebo formu s mýdlem vložíme na cca hodinu do trouby na 50-60°C. Poté mýdlo ve vypnuté troubě necháme do vychladnutí.
- Po 24 hodinách mýdlo vyndáme z formy a nakrájíme. Poté zkontrolujeme pH pomocí lakmusových papírků nebo použijeme roztok fenolftaleinu k zjištění bezpečnosti mýdla.
- Mýdla necháme minimálně 3 týdny zrát na dobře větraném, suchém místě. Čím déle mýdla zrají tím jsou pevnější a déle nám vydrží.
Přeji vám, aby se vám mýdlo vydařilo a s výsledkem jste byli spokojení.
❤
NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA BLOGU
Přečtěte si jako první, co je nového
Měsíčkové mýdlo s jojobou
Taky máte své oblíbené oleje v mýdle? Já mám dva, jedním z nich je makadamiový olej a tím druhým je olej jojobový. Věděli jste, že jojobový olej vlastně není olej? A co to tedy je? Tak čtěte dál!
Recept na tělové mléko tu chybí, tak jsem jeden dala dohromady a tady ho máte.