Při výrobě jsem opět použila metodu in one pot, tedy metodu,
při které se suroviny z olejové i vodní fáze dají nad vodní lázeň společně
v jedné nádobě a po dosažení ideální teploty se emulgují. Využít ale můžete i klasický postup emulgace, kdy fáze zahříváte
zvlášť a poté přiléváte olejovou fázi k vodní za stálého míchání či
mixování.
Tremella powder - pudr z rosolovky nebo také sněhové houby má antioxidační, antialergické a protizánětlivé vlastnosti. Jeho hydratační schopnosti jsou až 500x vyšší než u kyseliny hyaluronové.
Koloidní oves - díky obsahu beta-glukanu se hodí i do produktů pro citlivou, zralou a poškozenou pokožku. Má hypoalergenní, regenerační a ochranné vlastnosti.
NMF-hydrokomplex - přirozený zvlhčující faktor napomáhá hydrataci pleti, jeho složky na sebe váží vlhkost a udržují ji v pleti.
Ingredience:
A - Fáze olejová
Mandlový olej 4%
Makový olej 4%
Slunečnicový olej HO macerát levandule 4%
Vanilkové máslo 4%
Bambucké máslo 2%
Emulsan 4%
Myrikový vosk 1%
B - Fáze vodní
Demi voda 44,1%
Hydrolát levandule 25%
Glycerín 1%
Natrosol 0,3%
Konzervant E-leen A 1,5%
Tremella pudr 0,1%
C - Fáze chladící
Koloidní oves 3%
NMF-hydrokomplex 1%
Kosmetická příchuť vanilka 1% (koupila jsem
na nature-store.cz, lze nahradit esenciálním nebo vonným olejem)
Postup:
Nejprve si důkladně vydezinfikujeme veškeré náčiní včetně
pracovní plochy a obalů, do kterých chceme výsledný produkt plnit.
Navážíme si suroviny z fáze A a následně přidáme i
suroviny z fáze B. Nádobu zakryjeme alobalem, aby nedocházelo k výparu
tekutiny a nesnížil se nám tak objem vodní fáze. Nádobku vložíme do vodní lázně
a zahříváme, dokud nedosáhneme teploty 80-85°C.
Po zahřátí sejmeme z vodní lázně a začneme s emulgací.
Míchat můžeme ručně nebo za pomoci mixéru. Při používání mixéru pozor na
vhánění bublinek. Mícháme do zchladnutí na teplotu okolo 40°C. Poté lze přidat
suroviny z fáze C. Koloidní oves je dobré přidat k emulzi přes sítko,
aby nevznikaly zbytečně hrudky.
Nakonec změříme pH, to by se mělo pohybovat okolo 5,5.
Zvýšíme pomocí L-argininu, snížíme kyselinou mléčnou.
Přeji Vám, ať se mléko vydaří a stane se Vaším oblíbencem.
Tereza ❤