Rebatch - když se mýdlo nepovede podle plánu

26.09.2020

Ójoj něco se nepovedlo. Vyrobili jste mýdlo, druhý den nakrájeli, ale bohužel něco je špatně.

Metoda Rebatch spočívá v nápravě nepovedeného mýdla.

Kdy je potřeba Rebatch udělat?

  • Špatně (málo) jste míchali a mýdlo vykazuje při ff testu volný hydroxid
  • Chybně jste navážili suroviny před výrobou a opět je ff test pozitivní
  • Nevíte, co se stalo ale ff test je pozitivní
  • Mýdlo třeba jen nevypadá podle vašich plánů
  • Máte doma spoustu odřezků ze starých mýdel

FF test se provádí pomocí roztoku fenolftaleinu. Roztok se nakape na suchý, čerstvý řez. Při obsahu volného hydroxidu v mýdle se dané místo zbarví růžově.

Více o FF testu se dozvíte zde: Výroba mýdla metodou za studena


Možností, jak mýdlo předělat je více

Následující dvě možnosti provádíme u mýdel, která se nám buď nelíbí, z odřezků starých mýdel a u mýdel, která jsou nedomíchaná nebo obsahují hydroxidové kapsy. Jsme si ale jisti správnou navážkou všech surovin během výroby.

1)

Mýdlo nastrouháme najemno.

Připravíme si oleje a louh na výrobu nového mýdla.

Na 1kg olejů přidávám kolem 500g nastrouhaného mýdla. (Můžete vyzkoušet i více ;))

Do olejů přisypeme nastrouhané mýdlo a důkladně rozmixujeme na jemnou kaši. Poté přes síto přilijeme louh a dál pracujeme, jako s každým jiným mýdlem.

Hmotu můžeme obarvit a ovonět esenciálními oleji.

Po 24h krájíme a necháme standardně zrát minimálně tři týdny.


2)

Další možností je nastrouhané mýdlo rozpustit ve vodní lázni, nebo v pomalém hrnci s trochou destilované vody.

Po rozpuštění se mýdlo rozmixuje a natlačí do formiček.

Toto je způsob trochu náročnější na čas. Chvíli trvá, než se nastrouhané mýdlo rozpustí a půjde dobře rozmixovat do kašovité struktury. Proto neztrácejte naději a vydržte.

K rozmixované hmotě lze přidat jogurt, eo, micy, jíly.

3)

Z bodu 2. lze vyrobit i sprchové mýdlo. Rozpuštěné nastrouhané mýdlo smícháme v poměru 1:1 s oleji a másly, podle vlastní volby. Smícháme (rozmixujeme) dohromady, naplníme do formiček a dáme ztuhnout do ledničky. S takovýmto mýdlem se už po sprchování nemusíte mazat. Mýdla skladujte buď v lednici, nebo jich nevyrábějte hodně. Mohly by žluknout.


Pokud máme mýdlo, u kterého jsme během výroby zapomněli přidat nebo špatně navážili některou surovinu (olej, voda, hydroxid sodný), musíme s touto informací počítat a mýdlo předělat jinak.

Nejjednodušší variantou je, že víme, co jsme nepřidali vůbec, nebo čeho jsme přidali méně či více. Horší už to je, pokud nevíme, co se stalo.

4)

Mýdlo je zásadité, při krájení se drolí a láme. FF test je pozitivní.

Špatně jsme navážili oleje, v mýdle jich je méně. Nejčastěji se na jeden tuk při vážení zapomene. 

Mýdlo nastrouháme, v daném oleji rozpustíme a promixujeme. Následovně natlačíme do formiček.

Když nevíme kolik oleje chybí, nezbývá nám, než toto množství odhadnout a postupně to zkoušet. Na 1kg mýdla se použije cca 100g oleje, ve kterém se nastrouhané mýdlo rozpustí, nechá projít gelem a následně otestuje. Pokud pořád vykazuje přítomnost volného hydroxidu, proces zopakujeme, a tak pořád dokola. 

Nebo jsme odvážili více hydroxidu než bylo potřeba. 

Opět pokud víme o kolik je hydroxidu více, můžeme si na toto množství v mýdlové kalkulačce spočítat potřebné množství oleje. Toto množství oleje pak přidáme k rozpuštěné mýdlové hmotě, důkladně promícháme, necháme projít gelem  a naplníme do forem. 

5)

Přidali jsme méně hydroxidu

Mýdlo nebude i po několika dnech ve formě moc pevné, bude spíše blemcavé. Nebo nebude chtít tuhnout vůbec. Záleží na množství chybějícího hydroxidu. Takové mýdlo už během výroby půjde hůře do stopy.

Takovéto mýdlo není nebezpečné a pokud nakonec po pár dnech ztuhne, lze ho používat. Musíme se pouze smířit se skutečností, že nebude tolik pěnit a ani nebude tolik odolné k rozmáčení. 

Pokud se rozhodnete mýdlo i tak předělat, máte tyto možnosti.  

Rozdíl hydroxidu od správné hodnoty rozpustíme v dvojnásobném množství vody a přidáme k rozpuštěnému nastrouhanému mýdlu. Nastrouhané mýdlo nerozpouštíme ve vodě, pouze zahříváme.

Pokud nevíte přesné chybějící množství hydroxidu, nedoporučuji jej nijak odhadovat. V takovémto případě, bych zvolila metodu rozpuštění nepovedeného mýdla v novém mýdle (viz metoda 1.). Nové mýdlo bych vyrobila s přetučněním 0. 

6)

V mýdle máme více oleje. Mýdlo bude vykazovat známky jako v bodě 5.

Pokud je oleje více a mýdlo je blemcavé a nedrží pohromadě. Můžeme (opět pokud víme o kolik a jakého oleje je více) na dané množství oleje dopočítat potřebné množství hydroxidu sodného a tento roztok k roztopenému mýdlu přidat, promixovat a natlačit do formiček.

Je to obdobné jako u bodu 5.


Na závěr pouze upozorním na to, že většinou při předělávání mýdla nedosáhnete, tak krásného vzhledu, jako při klasickém postupu výroby. Ale pořád je to lepší varianta, než se s mýdlem na dobro rozloučit.

Doufám, že je vše popsáno srozumitelně a jasně.

Pokud se vám nějaké mýdlo nepovede, nezoufejte. Každému se to někdy stane. I ty nejlepší mýdlařky přiznaly, že se jim občas něco nevyvede podle představ. Je potřeba zkoušet nové receptury, designy a suroviny. To s sebou ovšem nese určité riziko. Myslím, že to ale stojí za to. 


Zdroje: 

Facebooková skupina Mydlárski učni

Domáca výrova prírodných mydiel. Eva Budinksá

SLEDUJTE MĚ NA FACEBOOKU!

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA  BLOGU

Přečtěte si jako první, co je nového

Jeden ze základních olejů, který svými skvělými vlastnostmi patří mezi nejoblíbenější a nejvyužívanější oleje v přírodní kosmetice.