Postup:
Jako u každého jiného kosmetického produktu, i zde je nezbytně důležitá hygiena. Proto veškeré náčiní (které lze) vyvaříme ve vodě, co vyvařit nelze vydezinfikujeme pomocí alkoholu (min. 60%), nezapomeneme ani na ruce a pracovní plochu. Důležité je vydezinfikovat i obaly, do kterých produkt bude plnit!
Samotný postup není složitý. Postupovat budeme, jako u jiných emulgačních receptů.
Zvlášť si odvážíme suroviny z fáze A a zvlášť z fáze B. Obě kádinky dáme do vodní lázně. Kádinku s vodní složkou (B) je dobré překrýt alobalem, aby neunikala pára a nezmenšoval se tak objem vodní složky.
Při dosažení zhruba 75-80°C obou fází, můžeme začít s emulgací. Obě kádinky odstraníme z vodní lázně. Do kádinky s olejovou fází (A) pomalu vléváme vodní složku (B) a mixujeme (tyčový mixér, blendi, ručně metlou).
Tip! Každý emulgátor vyžaduje jinou teplotu k emulgaci
Během mixování se postupně směs začíná měnit v mléčnou emulzi a postupným chladnutím začíná i trochu houstnout. Po ochlazení na cca 40-45°C přidáme složky z fáze C a důkladně promícháme.
Hotový krém naplníme do připravených, vydezinfikovaných obalů.
pH hotového deodorantu držíme okolo 5,5-6. Snižujeme kyselinou mléčnou, zvyšujeme roztokem L-argininu.