Výroba mýdel přináší nejen radost z tvoření a možnost ovlivnit složení každého kousku, ale také výzvy v podobě zbytků a odřezků, které při každé várce vznikají. Většina mýdlařů si potrpí na dokonalé mýdlové kusy. Aby této dokonalosti bylo dosaženo, je často nutné vyrobené mýdlo různě ořezat, ohoblovat a získat tak dokonalý, požadovaný tvar. Co ale...
Krémový deodorant
Krémový deodorant je jeden z mých nejoblíbenějších receptů a jsem opravdu šťastná, že jsem tento recept sestavila a mohu ho už rok používat.
A protože jsem z něho opravdu nadšená s radostí se o něj s vámi podělím.
Recept je založený na emulgaci, není to tedy jeden z těch velmi často sdílených domácích deodorantů, které obsahují pouze másla, vosk, škrob a případně sodu.
Tento deodorant se díky své konzistenci krásně vstřebává, nezanechává bílé fleky na kůži a opravdu funguje. Při běžném dni mi stačí pouze jedna aplikace. 👍
Suroviny:
A)
35% kokosový olej LZS
5% emulsan (nebo jiný emulgátor)
1% myrikový vosk případně cetyl alkohol
B)
29% demi voda
15% levandulový hydrolát
5% aloe vera šťáva
C)
5% oxidu zinku (pro vyšší účinnost možno zvýšit až na 10%)
1 % škrobu
1 % ovesné hedvábí
0,5% vitamín E
1 % esenciálního oleje
1,5 % konzervant
Postup:
Jako u každého jiného kosmetického produktu, i zde je nezbytně důležitá hygiena. Proto veškeré náčiní (které lze) vyvaříme ve vodě, co vyvařit nelze vydezinfikujeme pomocí alkoholu (min. 60%), nezapomeneme ani na ruce a pracovní plochu. Důležité je vydezinfikovat i obaly, do kterých produkt bude plnit!
Samotný postup není složitý. Postupovat budeme, jako u jiných emulgačních receptů.
Zvlášť si odvážíme suroviny z fáze A a zvlášť z fáze B. Obě kádinky dáme do vodní lázně. Kádinku s vodní složkou (B) je dobré překrýt alobalem, aby neunikala pára a nezmenšoval se tak objem vodní složky.
Při dosažení zhruba 75-80°C obou fází, můžeme začít s emulgací. Obě kádinky odstraníme z vodní lázně. Do kádinky s olejovou fází (A) pomalu vléváme vodní složku (B) a mixujeme (tyčový mixér, blendi, ručně metlou).
Tip! Každý emulgátor vyžaduje jinou teplotu k emulgaci
Během mixování se postupně směs začíná měnit v mléčnou emulzi a postupným chladnutím začíná i trochu houstnout. Po ochlazení na cca 40-45°C přidáme složky z fáze C a důkladně promícháme.
Hotový krém naplníme do připravených, vydezinfikovaných obalů.
pH hotového deodorantu držíme okolo 5,5-6. Snižujeme kyselinou mléčnou, zvyšujeme roztokem L-argininu.
NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA BLOGU
Přečtěte si jako první, co je nového
Měsíčkové mýdlo s jojobou
Taky máte své oblíbené oleje v mýdle? Já mám dva, jedním z nich je makadamiový olej a tím druhým je olej jojobový. Věděli jste, že jojobový olej vlastně není olej? A co to tedy je? Tak čtěte dál!
Recept na tělové mléko tu chybí, tak jsem jeden dala dohromady a tady ho máte.