Tekuté mýdlo s vůní citrusů

30.09.2019

Jednoduchý a rychlý návod na tekuté mýdlo, které zvládnete umíchat během několika minut. Všechny potřebné ingredience lze zakoupit na různých eshopech se zaměřením na výrobu domácí kosmetiky.

Když jsem na internetu hledala nějaký návod na tekuté mýdlo, narazila jsem téměř vždy na recept založený na rozpuštění tuhého mýdla ve vodě a vytvoření tzv. slizu. Takto vyrobené mýdlo mě osobně moc nevyhovovalo. Upravila jsem tedy recept na sprchový gel a umíchala, tak tekuté mýdlo. S tímto mýdlem jsem moc spokojená a doufám, že Vás zaujme a vyzkoušíte ho. 

Ingredience:

30 g coco glucosidu

3 g kyseliny citrónové

250 g destilované vody nebo hydrolátu

4 g xanthanové gumy

5g glycerínu

3 g konzervantu (cosgard)

20 g makového oleje 

Esenciální olej - Litsea cubea a grapefruit

Postup:

Při výrobě kosmetiky vždy musíme dbát na hygienu pracovní plochy a všech potřebných pomůcek. Nádobu, do které mýdlo naplníme, musíme vydezinfikovat alkoholem. 

Nejprve si upravíme pH tekutiny pomocí kyseliny citrónové. Do destilované vody nebo hydrolátu přisypeme kyselinu citrónovou a promícháme. Poté přidáme coco glucosid a pořádně promícháme.

V dalším kroku si v glycerínu rozmícháme xanthanovou gumu. Tuto "kašičku" přidáme k vodě s coco glucosidem a mícháme do zhoustnutí.

V poslední fázi přidáme makový olej, esenciální olej, konzervant a naplníme do lahvičky s pumpičkou. 


Coco glucoside je povrchově aktivní látka, která má čistící vlastnosti. Využívá se k výrobě sprchových gelů, šampónu, mýdel a čistících pleťových vod. Díky tomu, že je plně biologicky odbouratelný je vhodný pro použití v přírodní kosmetice. 

Makový olej je ideální pro péči o suché a citlivé ruce. Pokožku zjemňuje a chrání ji před dehydratací.

Cosgard- syntetický konzervant, který chrání mýdlo před množením bakterií a plísní. Cosgard je  Ekocertem schválený konzervant pro bio kosmetiku.

Do všech kosmetických přípravků s vodní složkou musíme konzervant přidat, aby nedocházelo k plesnivění.  

Vitamín E a extrakt z grepových jader slouží pouze, jako antioxidant a nemají antibakteriální a protiplísňové vlastnosti!