Jablečný ocet
Snadný recept na domácí jablečný ocet. Výroba je jednoduchá, nenáročná, i když trochu zdlouhavá. Využití je všestranné, ať už v kuchyni při vaření nebo během úklidu.
Vyrobit ho lze z jablek nebo
jablečného moštu (džusu). Velkou výhodou je, že lze využít i "odpad" z jablek
(slupky, jádřince) během vaření nebo
pečení.
Ingredience:
2 kg nastrouhaných jablek
4 lžíce cukru
2 litry převařené vody
Čistou nádobu a utěrku nebo plátýnko
Postup:
Vydezinfikovanou nádobu naplníme jablky, cukrem a zalijeme vodou. Důležité je, aby bylo vše zcela ponořené a nedocházelo k plesnivění.
Nádobu překryjeme utěrkou nebo plátýnkem. Takto necháme kvasit několik dní, během kterých tekutinu občas zamícháme (min. 1x denně). Dobré je nádobu uložit do temna a tepla, aby fermentace probíhala rychleji.
Během kvašení, ovoce klesá na dno, na povrchu vzniká pěna a vůně začíná připomínat ocet.
Po zhruba týdnu až dvou, kdy se vůně intenzivně rozvine, přecedíme přes utěrku a naplníme do čisté nádoby.
Nádobu zakrytou utěrkou necháme kvasit 4-6 týdnů. Výsledek poznáte podle vůně a chuti.
Hotový ocet přecedíme přes síto a slijeme do uzavíratelných lahví.
Tip!
Pokud na ocet spěcháte, nebo vás jen nebaví čekat. Můžete celý proces urychlit pomocí droždí. Používá se zhruba 20 g na 1 kg jablek. Droždí stačí rozpustit ve vodě, kterou zalijeme jablka s cukrem. Celý proces se zkrátí zhruba o polovinu.