Jablečný ocet

23.08.2019

Snadný recept na domácí jablečný ocet. Výroba je jednoduchá, nenáročná, i když trochu zdlouhavá. Využití je všestranné, ať už v kuchyni při vaření nebo během úklidu. 

Vyrobit ho lze z jablek nebo jablečného moštu (džusu). Velkou výhodou je, že lze využít i "odpad" z jablek (slupky, jádřince) během vaření nebo pečení.

Ingredience:

2 kg nastrouhaných jablek

4 lžíce cukru

2 litry převařené vody

Čistou nádobu a utěrku nebo plátýnko

Postup:

Vydezinfikovanou nádobu naplníme jablky, cukrem a zalijeme vodou. Důležité je, aby bylo vše zcela ponořené a nedocházelo k plesnivění.

Nádobu překryjeme utěrkou nebo plátýnkem. Takto necháme kvasit několik dní, během kterých tekutinu občas zamícháme (min. 1x denně). Dobré je nádobu uložit do temna a tepla, aby fermentace probíhala rychleji. 

Během kvašení, ovoce klesá na dno, na povrchu vzniká pěna a vůně začíná připomínat ocet.

Po zhruba týdnu až dvou, kdy se vůně intenzivně rozvine, přecedíme přes utěrku a naplníme do čisté nádoby.

Nádobu zakrytou utěrkou necháme kvasit 4-6 týdnů. Výsledek poznáte podle vůně a chuti.

Hotový ocet přecedíme přes síto a slijeme do uzavíratelných lahví. 

Tip! 

Pokud na ocet spěcháte, nebo vás jen nebaví čekat. Můžete celý proces urychlit pomocí droždí. Používá se zhruba 20 g na 1 kg jablek. Droždí stačí rozpustit ve vodě, kterou zalijeme jablka s cukrem. Celý proces se zkrátí zhruba o polovinu.


Více o využití octa se dozvíte v článku: 

SLEDUJTE MĚ NA FACEBOOKU